Procedura aprobării renunţării la cetăţenia Română

Pentru motive temeinice se poate aproba renunţarea la cetăţenia română persoanei care a împlinit vârsta de 18 ani

Procedura aprobării renunţării la cetăţenia Română

Afla despre procedura aprobarii pentru a renunta la cetatenia romana si cum te putem ajuta

Din diferite motive, cel mai intalnit fiind cel referitor la emigrarea in alta tara, se poate renunta la cetatenia romana. Conditia pentru a putea fi aprobata aceasta procedura este implinirea varstei de 18 ani si la fel de important este ca persoana in cauza sa nu fie invinuita sau inculpata intr-o cauza penala sau sa nu fie urmarita pentru debite catre stat. Daca cumva are datorii fata de stat, dupa ce le achita sau prezinta garantii corespunzatoare pentru achitarea lor, poate fi renunte la cetatenia romana.

O alta conditie pentru a putea aplica la renuntarea cetateniei romane este ca persoana in cauza sa fi dobandit o alta cetatenie sau sa aiba asigurarea ca va dobandi alta.

Despre depunerea cererii pentru renuntarea la cetatenia romana

Cererea de renuntare la cetatenia Romana se depune personal la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei (daca nu te afli in tara) care se trimite ulterior la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie. In cazul in care Predesintele Comisiei pentru Cetatenie constata lipsa documentele necesare pentru renuntare cetatenie romana, dispune prin rezolutie completarea dosarului in termen de cel mult 6 luni de la comunicare.

Daca dosarul este complet cu toate documentele, aceeasi autoritate solicita relatii de la orice alta autoritate pentru a verifica indeplinirea conditiilor de mai sus. Acesta este urmatorul pas in aprobarea renuntarii la cetatenia romana. Ulterior, Comisia pentru Cetatenie va intocmi un raport pe care il va inainta Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie cu motivele pentru aprobarea renuntarii la cetatenie a persoanei in cauza sau pentru respingerea cererii.

Ce se intampla in cazul respingerii cererii de renuntare la cetatenia romana

In cazul in care Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie constata neindeplinirea conditiilor prevazute de Legea cetateniei romane, respinge, prin ordin, cererea de renuntare la cetatenia romana, ordin care de asemenea se comunica solicitantului prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de respingere a cererii de renuntare la cetatenia romana poate fi contestat in termen de 15 zile de la comunicare la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel de la domiciliul sau resedinta solicitantului.

Daca solicitantul nu are resedinta sau domiciliul in Romania, ordinul poate fi atacat in acelasi termen la Sectia de Contencios Administrativ a Curtii de Apel Bucuresti. Hotararea Curtii de Apel este definitiva si poate fi supusa recursului la sectia de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Documente necesare pentru renuntarea la cetatenia romana

Pentru a completa dosarul in vederea aprobarii este necesar sa incluzi urmatoarele documente necesare pentru renuntarea la cetatenia romana:

  • Pasaportul romanesc
  • Actele de stare civile romanesti
  • Certificat de cazier judiciar obtinut in Romania
  • Adeverinta privind situatia la zi a debitelor catre statul roman
  • Dovada detinerii unei alte cetatenii intr-un alt stat sau a promisiunii de acordare a cetateniei de catre autoritatile respective – sub forma unei adeverinte apostilate/supralegalizate
  • Declaratie pe propria raspundere referitor la existenta unor eventuale debite fata de persoane fizice sau juridice in Romania

Pana la aprobarea cererii de renuntare a cetateniei romane, solicitantul va continua sa aiba calitatea de cetatean roman si totodata sa pastreze si pasaportul romanesc. In tot acest timp poate sa obtina informatii privind solicitarea inregistrata de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie.

Solicitantului i se poate elibera o adeverinta in baza ordinului Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de aprobare a cererii de renuntare la cetatenia romana, de secretariatul Comisiei pentru Cetatenie pentru persoanele cu domiciliul in Romania si de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei pentru persoanele cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Ai nevoie de ajutor pentru obtinerea aprobarii renuntarii la cetatenia romana?

Te putem ajuta pentru intocmirea dosarului pentru renuntarea la cetatenia romana si iti oferim consultanta pe tot parcursul procesului. Contacteaza-ne telefonic sau prin formularul de contact daca ai nevoie de mai multe informatii despre serviciile noastre sau vrei sa afli ofertele de pret.

+373 78 110 555
viber

Мы в Viber

+373 781 10 555

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.

whatsapp

Мы в Whatsapp

+373 781 10 555

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.