...

Se schimba buletinul Roman

Cartile de identitate ale cetatenilor din statele Uniunii Europene vor fi schimbate, pentru a fi introduse masuri de securitate mai stricte.

Moldovenii cu Cetatenie Romana trebuie sa stie: se schimba cartile de identitate

Cartile de identitate ale cetatenilor din statele Uniunii Europene vor fi schimbate, pentru a fi introduse masuri de securitate mai stricte. Modificarile au fost stabilite in cadrul unui acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cartilor de identitate ale cetatenilor UE la care au ajuns reprezentantii presedintiei Romane a Consiliului si ai Parlamentului.

Conform normelor acordului,  cărţile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi vor respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale).

De asemenea, noile cărţi de identitate vor trebui să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

Conform normelor acordului,  cărţile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi vor respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). De asemenea, noile cărţi de identitate vor trebui să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE. Reprezenetanţii Ministerului de Interne spun că noile norme au scopul de a îmbunătăţi securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informaţiile conţinute, cât şi pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.

„Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securităţii în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat al MAI, cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Acordul prevede că statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani.

De asemenea, cărţile de identitate emise pentru minori pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

MAI precizează că are deja un proiect pentru a adapta legislaţia naţională la cerinţele Uniunii Europene.

„În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, au precizat oficialii MAI.

Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la doi ani de la adoptare. Asta îmseamnă că până la data respectivă, toate documentele eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

+373 78 110 555
viber

Мы в Viber

+373 781 10 555

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.

whatsapp

Мы в Whatsapp

+373 781 10 555

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.