...

Aplicarea mentiunii de căsătorie / divort / deces

Mentiunea de căsătorie și de divorț se înscrie pe marginea certificatului de naștere românesc.

Aplicarea mențiunei divorț / deces

Aplicarea mentiunii de casatorie, divort si deces

mentiune divort

Mentiunea de casatorie si de divort se inscrie pe marginea certificatului de nastere romanesc

Pentru aplicarea mentiunii de casatorie, divort sau deces este necesar sa depui un set de acte la primaria de sector din Bucuresti unde s-a eliberat actul de stare civila pe care este nevoie de inscris mentiunea sau in functie de domiciliu. In cazul in care actul este eliberat de catre Sectiile Consulare ale Romaniei , mentiunile se aplica la Primaria Bucuresti sector 1.

Termenul legal de aplicare a mentiunii in toate cele trei cazuri este de 30-45 de zile. Pentru a putea inscrie o mentiune de divort, deces sau schimbare de nume este nevoie ca certificatul de nastere al titularului sa fie transcris. Ulterior se pot depune actele pentru aplicarea mentiunii.

Mentiune de casatorie pe actul de nastere

In cazul schimbarii numelui pentru unul dintre parteneri este necesara aplicarea de mentiune de actul de nastere.

Important: modificarile care intervin in statutul civil al cetatenilor romani care se afla in straintate se inscriu de catre ofiterul de stare civila cu aprobarea Ispectoratului National pentru Evidenta Persoanelor. Comunicarile referitoare la faptele de stare civila, dar si cele la aplicarea mentiunilor de casatorie, divort sau deces, se pot realiza si in sistem informatic.

Mentiune de divort pe certificat de nastere si pe actul de casatorie

Incetarea casatoriei atat prin anularea sau desfacerea casatoriei, se realizeaza printr-o mentiune pe certificatul de nastere a celor doi soti, dar si pe cel de casatorie, asa cum precizeaza Legea 119/1996 privind Inscrierea mentiunilor in actele de stare civila. 

Mentiunea se inscrie din oficiu pe baza solicitarii ofiterului de stare civila care a intocmit certificatul de divort, a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. Acest document este transmis de catre ofiterul de stare civila sau de notarul public sau la cererea persoanei interesate de mentiunea de divort.

Acte necesare pentru mentiunea de divort

Pentru aplicarea mentiunii de divort este necesar ca dosarul sa cuprinda urmatoarele documente:

  • Cerere inscriere mentiune de divort
  • Certificat de nastere românesc ( original )
  • Certificat de casatorie românesc (original dupa caz )
  • Extras de casatorie Md ( original )
  • extras de deces sau certificat de deces moldovenesc original+copie xerox
  • Dovada cetatenie
  • Pasaport moldovenesc / romanesc
  • Buletin moldovenesc / romanesc
  • Procura Notariala

In cazul in care certificatul de nastere a fost emis de Consulatul Romaniei, starea civila din sector 1 va primi actele pentru apicarea mentiunii doar in cazul in care a sosit fila consulara la primarie, de obicei dureaza 1-2 luni.

Mentiune de deces

Incetarea casatoriei prin decesul unui dintre soti se inscrie printr-o mentiune de deces pe certificatul de casatorie ale ambilor soti si pe certificatele de nastere. Mentiunea se va inscrie din oficiu de catre ofiterul de stare civila care a intomic actele de deces sau de catre notarul public.

Aplicarea mentiunilor in actele de stare civila – cum te putem ajuta

Va putem oferi suport si asistenta in intreg procesul de aplicare a mentiunilor de casatorie/divort sau deces. Te vom indruma in ceea ce priveste actele si pasii necesari pentru ca aplicarea mentiunii sa fie realizata intr-un timp favorabil.

+373 78 110 555
viber

Мы в Viber

+373 781 10 555

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.

whatsapp

Мы в Whatsapp

+373 781 10 555

Теперь вы можете получить консультацию, где бы вы не находились.